zaterdag 21 mei 2011

Quinoa met aubergine stoofschotel


Quinoa (spreek uit als kienwa) is een plant die al meer dan 5000 jaar geteeld wordt op de hoogvlaktes van de Andes in Bolivia. Quinoa wordt het graan van de Inca's genoemd, terwijl het eigenlijk geen graansoort is. Het zijn de zaden van deze ganzenvoetachtige plant die gegeten worden. Door haar hoge eiwitgehalte en uitzonderlijke voedingswaarde wordt quinoa ook wel 'de moeder der granen' genoemd.
Quinoa heeft een nootachtige smaak en wordt veelal in plaats van rijst (of andere granen) gegeten.













1 aubergine
1 dikke ui
1 teentje knoflook
400 gram gepelde tomaten
200 gram kikkererwten, gekookt
1 theelepel harissa
olijfolie
zout

300 gram quinoa
6 dl bouillon

Voor erbij:
gegrilde cherry trostomaten en gegrilde zoete puntpaprika met verse kaas, gehakte cashewnoten en gehakte munt.

Snijd de aubergine, de ui en de knoflook in stukjes en fruit dit in de olijfolie. Voeg de gepelde tomaten (in stukjes), de kikkererwten, 1 dl water en de harissa toe en laat het gerecht een half uur stoven tot de aubergine lekker zacht is. Breng het gerecht op smaak met wat zout.
Breng de quinoa aan de kook, laat het vijf minuten doorkoken en vervolgens tegen de kook aan verder garen. De quinoa zal het vocht volledig opnemen.
Serveer de quinoa met de aubergine stoofschotel en gegrilde cherry trostomaten en gegrilde puntpaprika's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten