dinsdag 18 juni 2013

Empanadas met kaas, uien en verse kruiden




Dertig graden op de thermometer, een mooi boek en empanadas binnen handbereik. Onze vakantie kan niet heerlijker beginnen.
En om het plaatje compleet te maken heb ik in de keuken gestaan om appelflappen voor onze bouwers te bakken en empanadas voor dit verhaal.

Een half jaar geleden kreeg ik van Asha van A Passion... de Liebster Award; een soort nominatie om mijn blog in de spotlights te zetten. Een paar maanden later kreeg ik ook van Marleen van Eten uit de volkstuin deze Award.
En echt, ondanks dat ik er tot nu toe geen aandacht aan besteed heb, voel ik me gevleid. Dus bedankt Asha en Marleen.

Bij de Liebster Award horen ook een aantal vragen. Ik ga ze niet allemaal beantwoorden, maar ik heb er voor nu drie uitgezocht die ik ook passend vind. 

1. Welke kunstenaar, fotograaf of chefkok inspireert jou?

Zonder twijfel Jamie Oliver, al heb ik al een hele tijd niets meer van hem gezien of gelezen. Maar ik herinner me nog dat hij in zijn kleine keukentje op tv te zien was en er een heerlijke zooi van maakte. Alleen al ernaar kijken vond ik een lust. Misschien dat hij er nu wel wat een show van maakt, maar toen vond ik hem gewoon puur.
Inmiddels heb je de wereld aan kookprogramma's en kijk ik er niet meer naar. Het is voor mij overdone. Misschien wanneer Yotam Ottolenghi een kookprogramma zou beginnen, ik toch overstag zou gaan. Hij heeft ook iets inspirerends. Beiden geven me het gevoel dat ik in de keuken m'n gang kan gaan.

Behalve koks zijn er ook twee foodfotografen die mij inspireren. Allereerst de fotograaf van Jamie Oliver, David Loftus. Ik maak nog steeds gebruik van zijn stylingtips.
En daarnaast Katie Quinn Davies van het prachtige blog What Katie Ate. Zulke mooi foto's!

2. Wie zou je nog graag willen inspireren?

Eigenlijk zou ik iedereen wel willen inspireren, maar dat gaat niet. Wel probeer ik mijn passie over te brengen met foto's, recepten en verhalen en hoop ik zo in ieder geval iemand te kunnen inspireren. Dat zou mooi zijn.

3. 30 april 2013, de kroning! Wat zou jij koken voor de happy few?

Empanadas! 

Ik weet eigenlijk niet of het nu typisch Argentijns is, want volgens mij kom je deze gevulde deeghapjes zowat in heel Zuid-Amerika tegen, maar met een Hollandse vulling lijkt het me een heerlijke traktatie voor de 'happy few'. Een beetje van beiden en een keer geen oranje buitenkant.




Voor deze empanadas maakte ik een korstdeeg met een vulling van Gruyère (niet echt Hollands, maar wel lekker), ui en verse kruiden, in dit geval dragon, hysop en bonenkruid. 
Behalve korstdeeg kun je ook gistdeeg, bladerdeeg of croissantdeeg gebruiken en iedere gewenste combinatie als vulling. In het kookboek 'Gevulde deeghapjes' van Rosalba De Magistris staan lekkere suggesties.



Voor het korstdeeg
250 gram (spelt)bloem
125 gram roomboter
1 eierdooier
5 cl water
snufje zout

Optioneel
knoflookpoeder
peper

Voor de vulling
geraspte kaas (naar keuze)
1 à 2 sjalotten, fijngehakt
2 flinke eetlepels verse kruiden, fijngehakt

Meng de gezeefde bloem met de boter tot een kruimelig geheel. Voeg de dooier, het water en zout (eventueel knoflookpoeder en peper) toe en meng alles tot een stevig deeg. Laat het zo'n 20 minuten in de koelkast rusten.
Rol het deeg dun uit met een deegroller en steek met een glas of pasteivorm cirkels uit het deeg. 
Verdeel de kaas, ui en kruiden erover. Bestrijk de randen van het deeg met wat losgeklopte eigeel. Vouw het deeg dubbel en druk de rand lichtjes aan (of gebruik ene pasteivormpje om de empanadas te maken).
Bestrijk de empanadas met losgeklopt eigeel en bak ze in ongeveer 20 minuten op 180' C goudbruin.

Het aantal empanadas is afhankelijk van de grootte van de cirkel. Voor de baktijd en temperatuur maakt het geen verschil.






4 opmerkingen:

  1. Wat een héérlijke empanadas! Ik heb dit jaar pas dragon gezaaid. Het is zo lekker maar meestal niet vers in de supermarkt te koop. En ik weet nu wat ik er mee ga maken: jouw empanadas. Maar niet als het dertig graden is... pfff...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dragon is inderdaad een heerlijk kruid. Meestal gebruik ik het bij paddestoelen, maar nu dus bij de empanadas. En net als hysop en bonenkruid is het winterhard en goed bij te houden (geen woekeraars, zoals munt).
      Wat die empanadas betreft; gewoon 's ochtends beginnen, want ook koud is het lekker (lijkt op een kaaskoekje).

      Verwijderen
  2. Jeej, daar is ze weer :) Een tijdje terug heb ik voor het eerst empanadas gemaakt. Maar omdat ik er zo weinig vulling in had gedaan vond ik het tegenvallen. Jouw recept lijkt me heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, daar ben ik inderdaad weer, al weet ik niet met welke frequentie :)
      Ik had, behalve deze middelgrote empanadas ook kleintjes gemaakt. Omdat daar niet zoveel vulling in kan, had ik kruiden en knoflookpoeder door het deeg gedaan. Zo wordt het in ieder geval wel smaakvoller als je er weinig vulling in doet.
      Zelf stop ik er altijd zoveel mogelijk in, vandaar dat ik bij de ingrediënten geen hoeveelheden voor de vulling heb aangegeven.

      Verwijderen