maandag 9 april 2012

Linzensalade met gegrilde aubergine


Terwijl zo ongeveer alle foodies de boeken van Yotam Ottolenghi al lang in huis hebben of op z'n minst zijn naam ergens gehoord hadden, weet ik pas sinds kort van zijn bestaan (met dank aan Caroline). En dat terwijl ik nota bene tussen de boeken werk en gefocust ben op mooie (vegetarische) kookboeken. Het zal zijn reden hebben, denk ik dan maar.
Wat me zo aanspreekt bij Ottolenghi is zijn manier van koken en denken. Zo zegt hij in het kookboek Plenty: "In het algemeen genomen is het zo dat elke keer als je een recept maakt, je dat steeds iets anders doet. Het lijkt wel te vragen om een kleine aanpassing, om het toevoegen van het een en het weglaten van iets anders".
En dat is precies wat ik zelf ook doe. Als ik boodschappen doe, dan koop ik meestal wat er goed uitziet en ga ik daarna pas bepalen wat ik ermee kan en wil maken. Ik duik dan wel vaak voor inspiratie in de kookboeken, maar ik zal het recept bijna altijd moeten aanpassen, omdat ik niet alles in huis heb wat erin hoort. Dat maakt koken voor mij ook zo leuk. 

Deze linzensalade met aubergine is een mengeling van twee recepten uit het kookboek Plenty met wat aanpassingen van mezelf. Het grillen van de groenten is wel even een tijdrovende klus, maar absoluut de moeite waard. Het is een heerlijke salade. Er zou nog fêta of blauwschimmelkaas bij kunnen, of gebakken paddestoelen...




200 gram Le Puy linzen
1 stengel bleekselderij
1 laurierblad
1 kleine ui

5 romatomaten (pomodori)
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels balsamicosiroop
takjes tijm
zout

2 paprika's
1 aubergine
2 flinke eetlepels crème fraîche
peper uit de molen
maldon zeezout
verse kruiden (bieslook, peterselie, kervel), gehakt
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rodewijnazijn

Doe de linzen, samen met de bleekselderij, laurierblad en ui in een pan water en kook ze in ongeveer 25 minuten gaar. Laat de linzen in een vergiet uitlekken en verwijder de bleekselderij, laurierblad en ui.
Snij de tomaten in vier parten en leg ze op een bakplaat of ovenschaal. Sprenkel wat olijfolie en balsamicosiroop erover. Strooi vervolgens wat zout erover, voeg de tijm toe en rooster de tomaten op 150 graden in ongeveer anderhalf uur. 
Maak de paprika's schoon, snijd ze in vier parten en zet ze onder de grill tot de schil zwartgeblakerd is. Laat de paprika's vervolgens afgedekt in een kom zo'n 15 minuten staan, zodat de schil gemakkelijk te verwijderen is. Snijd de paprika's in kleinere stukken.
Prik met een vork gaatjes in de aubergine (anders ontploffen ze) en leg ze zo'n 45-60 minuten in een hete oven totdat de schil droog uitziet en de aubergine ingezakt is. Haal het vruchtvlees uit de schil en laat het in een vergiet een kwartier uitlekken. Meng vervolgens een eetlepel crème fraîche door de aubergine en breng het op smaak met wat zout.
Doe de linzen in een kom, meng er olie en azijn door en breng de linzen op smaak met peper en zout. Voeg de kruiden, paprika's en tomaten toe en meng dit voorzichtig door de linzen. 
Schep de aubergine op de salade en doe er eventueel nog een dot crème fraîche op.


Le Puy linzen

1 opmerking:

  1. Oh, die heb ik vorige week ook gemaakt, moet ik nog plaatsen.Ik ben nu bezig met de preipannenkoekjes (voor de tweede keer). Verheug mij er al op, zijn ook zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen