donderdag 25 augustus 2011

Bietenrisotto met geitenkaas en rucolasalade


Voor deze bietenrisotto heb ik zomerse bosbieten gebruikt. Ik had natuurlijk het loof dat er dan nog aan zit voor de salade kunnen gebruiken, maar ik heb de bieten daarvoor te lang laten liggen. Maar het is natuurlijk een idee.
De bietenrisotto is heerlijk smeuïg en zoet van smaak, maar vraagt (wat mij betreft) wel voor een sterke tegenhanger. Met de frisse salade, het zuur van de dressing en de zoute smaak van de kaas is het gerecht goed in evenwicht.
Ik ben zelf nogal dol op geitenkaas en gebruik dit ook regelmatig in gerechten, maar dit kan natuurlijk vervangen worden door een andere kaassoort. En die heerlijke geroosterde pijnboompitten, die net als de geitenkaas regelmatig kritiek krijgen, kunnen vervangen worden door noten.


300 gram risottorijst
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie
roomboter
1 liter bouillon
500 gram (bos)bieten, gekookt
paar takjes tijm
peper en zout
geitenkaas
geroosterde pijnboompitten
gehakte peterselie

Fruit de gesnipperde ui en de knoflook in olijfolie en roomboter. Voeg de rijst toe en bak dit zo'n twee minuten mee. Voeg geleidelijk aan de bouillon toe. Wacht steeds tot de bouillon grotendeels door de rijst is opgenomen en voeg dan nieuwe bouillon toe.
Snijd de bieten in kleine blokjes, rits de blaadjes tijm van de takjes en meng beiden door de risotto. Breng het gerecht op smaak met peper en zout.
Strooi de verkruimelde geitenkaas, pijnboompitten en peterselie over de risotto.

Snijd, voor de rucolasalade, een ui in dunne halve ringen en leg ze een tijdje in een dressing van olijfolie, wittewijnazijn, peper en zeezout uit de molen. Snijd een paar tomaten in partjes en voeg dit bij de uienringen. Meng tot slot nog de rucola en wat olijven door de salade.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten