zaterdag 18 juni 2011

Blackberry buckle


In Nederland zouden we dit gebak een bramen-kruimelcake noemen. In Amerika noemen ze dit 'dessert' een buckle; een combinatie van een cake-achtige bodem met daarop een laag fruit, afgedekt met een krokante kruimellaag (streusel). De meeste fruit buckles worden gemaakt met bosbessen (blueberry buckle), maar bijna ieder ander fruitsoort kan hiervoor gebruikt worden. Voor deze buckle heb ik bramen en appels gebruikt.
Fruit buckles zijn vooral in New England erg populair.

100 gram boter
100 gram suiker
1 ei
1 dl melk
150 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout

250 gram fruit (bramen, bosbessen, blauwe bessen, kersen, appels, peren, perziken, enz.)

Streusel:
150 gram bloem
75 gram suiker
1/2 theelepel kaneel
100 gram boter
(50 gram havervlokken)

Klop de boter met de suiker luchtig. Klop het ei erdoor en vervolgens de melk, bloem, bakpoeder en zout. Schep het beslag in een ingevette vorm van 20x20 of 20 cm doorsnee.
Verdeel het fruit over het beslag.
Meng voor de kruimellaag de bloem, suiker, kaneel en boter (en eventueel de havervlokken) tot het een kruimelige massa is. Verdeel de kruimels over het fruit en bak de buckle in ongeveer een uur op 180 graden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten