woensdag 30 maart 2011

Fromage de chèvre



Ik ben nogal dol op geitenkaasjes. Het liefst van die dagverse of 'frais', zoals ze dat in Frankrijk noemen. Er is volgens mij geen markt in Frankrijk waar niet een of meer kramen staan waar ze deze kleine witte rondjes verkopen. Naturel of gerold door kruiden. Frais, mi-frais, mi-sec of sec oftewel van vers tot oud. En vers zijn ze zó lekker. Gewoon op een stukje stokbrood met wat olijfolie erover. Meer hoeft bijna niet. Eigenlijk zit er nauwelijks smaak aan verse geitenkaasjes, maar toch vind ik ze onweerstaanbaar. Misschien juist daardoor.

Helaas zijn deze kleine heerlijkheden in Nederland bijna nergens te koop. De verse geitenkaasjes uit de supermarkt zijn hier niet mee te vergelijken en de meeste geitenkaasboerderijen maken veel meer de harde kaassoort. Blijkbaar is daar meer vraag naar.

Foto: Bernard Brault, la Presse

De foto boven is een oud aardewerk bakje waar vroeger geitenkaasjes in gemaakt werden. Tegenwoordig gaan de kaasjes in plastic bakjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten